ArchitectEenvoudige energieanalyse

Sneltoets

Projecteigenschappen

Architectuur > Energos

Ctrl+Shift+Alt+E (Windows)

Cmd+Shift+Option+E (Mac)

De eenvoudige energieanalyse wordt uitgevoerd op basis van automatische berekeningen en gangbare veronderstellingen over het project (zie Bestanden klaarmaken voor energieanalyse).

Indien een expert een geavanceerde configuratie heeft opgesteld en deze bewaard heeft in de gebruikersmap, kan een minder ervaren gebruiker deze configuratie laden en hergebruiken om een grondige energieanalyse uit te voeren afgestemd op het bouwterrein.

Om de projecteigenschappen voor een eenvoudige energieanalyse te definiëren:

Selecteer het commando.

Als er nog geen helidon aanwezig is in de tekening, vraagt Vectorworks je deze in te voegen. Een heliodon is namelijk vereist om een energieanalyse te kunnen uitvoeren. Stel de eigenschappen van de heliodon in om de locatie en de klimaatgegevens van het project vast te leggen. Zie Zonnestudie.

De klimaatgegevens die gebruikt worden, zijn die van een punt in de omgeving (lengte- en breedtegraad) van de heliodon.

Het dialoogvenster 'Energos projecteigenschappen' wordt geopend.

Links in het dialoogvenster zie je de verschillende categorieën. De parameters van de geselecteerde categorie zie je in het midden en rechts wordt het resultaat van de geselecteerde berekening weergegeven. Standaard worden enkel de algemene categorieën met de onderliggende parameters getoond. Als je gedetailleerder te werk wilt gaan, kan je de optie Toon geavanceerde Energos parameters aanvinken in de categorie Instellingen.

De algemene parameters worden hieronder beschreven. Klik op de knop Bijwerken om het resultaat te herberekenen telkens je een parameter aanpast.

Eenvoudige energieanalyse: Categorie Instellingen

Eenvoudige energieanalyse: Categorie Gebouwtype

Eenvoudige energieanalyse: Categorie Gebouw

Eenvoudige energieanalyse - Categorie Installaties

Geavanceerde energieanalyse

Onderlinge afhankelijkheid van parameters

Energos resultaten

Energos